Västerbottensost
Västerbottensost tapaksia itämaisella twistillä
Kokeile sinäkin keittömestari Mikko Rannikon ja Transmeri Oy:n avainasiakaspäällikkö Mervi Wahlroosin Gastro2016- messujen reseptejä.
Grillattua Västerbottensost – juustoa, inkivääri-päärynäpyreeta
200 g Västerbottensost -juustoa
6 kpl Anjou tai Conference päärynöitä kuorittuna
1 dl sokeria
3-4 cm pala inkivääriä raastettuna
1 vaniljatangon siemenet
1 kanelitanko
2 rkl brandya
ripaus suolaa
- Poista päärynöistä siemenkota. Leikkaa päärynät pieniksi kuutioiksi.
- Sulata kattilassa sokeri ja anna hieman karamellisoitua.
- Lisää joukkoon päärynät, inkivääri, vaniljansiemenet, kanelitanko.
- Sekoita tasaiseksi ja laske hieman lämpöä.
- Lisää joukkoon brandy ja anna kiehua hiljalleen, kunnes päärynä on täysin kypsä ja alkaa olla pyreetä.
- Paseeraa massa lämpimänä tiheän siivilän läpi ja mausta pienellä ripauksella suolaa. Leikkaa juustosta pieniä paloja ja paahda niihin grillipinta kaasulampulla tai grillivastuksen alla uunissa.
- Tarjoa grillatun Västerbottensost -juuston kera inkivääri-päärynäpyrettä.
Sitruunainen Västerbottensost –kukkakaalisosekeitto
400 g Salico Kukkakaalirouhe
200 g Salico Sipulisilppu
2 rkl voita
1 dl valkoviiniä
5 dl kasvislientä
5 oksaa timjamia
1 siivua sitruunankuorta
1 dl ranskankermaa
100 g Västerbottensost -juustoa
suolaa ja mustapippuria
- Kuullota kukkakaalia ja sipulia voissa noin 3-4 minuuttia.
- Lisää joukkoon valkoviini ja kiehauta kunnes viini on imeytynyt kasviksiin.
- Lisää joukkoon kasvisliemi. Sido timjaminoksat ja sitruunankuori narulla. Lisää nippu keiton joukkoon. Anna keiton kiehua noin 15 minuuttia kunnes kukkakaalit on kypsiä.
- Lisää keittopohja tehosekoittimeen ranskankerman sekä juuston kanssa ja soseuta tasaiseksi.
- Mausta lopuksi suolalla ja mustapippurilla.
Västerbottensost -juustoa, sokeroitua pähkinää ja suolattua selleriä
150 g pekaanipähkinöitä
1 rkl suolaa
100 g tomusokeria
5 dl öljyä
Kiehauta noin 1 l vettä ja mausta se suolalla. Keitä pähkinöitä noin 5 minuuttia.
Nosta pähkinät vedestä ja anna höyrystyä hetki.
Kaada pähkinät tomusokerin joukkoon ja sekoita niin että pähkinät ovat täysin peittyneet.
Friteeraa pähkinät 180 asteisessa öljyssä noin 2 minuuttia ja nosta ritilän päälle jäähtymään.
500 g varsiselleriä kuutioituna
200 g fenkolia kuutioituna
200 g Salico Parsakaalirouhetta
1 l vettä
½ -1 tl suolaa
mustapippuria rouhittuna myllystä
1 rkl pähkinäöljyä
Ryöppää selleri- ja fenkolikuutioita sekä parsakaalirouhetta kiehuvassa vedessä noin 30 sekuntia. Jäähdytä jäävedessä. Valuta kuutiot hyvin ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää kuutiot kulhoon ja mausta pähkinäöljyllä. Sekoita ja tarkista maku. Tarjoa sokeroitujen pähkinöiden ja Västerbottensost –juuston kanssa.
Västerbottensost –keksit, unikonsiemeniä ja ruohosipulia
165 g Västerbottensost -juustoa raastettuna
1 rkl unikonsiemeniä
1 rkl ruohosipulia hienonnettuna
mustapippuria rouhittuna myllystä
Lämmitä uuni 180 asteeseen. Laita uunipellille leivinpaperi. Mikäli käytät kiertoilmauunia, voit ”liimata” paperin öljyllä kiinni uunipeltiin, ettei puhallus irrota leivinpaperia pellin pinnasta. Levitä ohut kerros hienoksi raastettua juustoa koko uunipellin alueelle. Ripottele juuston päälle unikonsiemenet, ruohosipuli ja mustapippuri. Laita pelti uuniin ja paista 7-8 minuuttia. Nosta paiston jälkeen keksi ritilän päälle kuivumaan. Murra keksistä paloja ja nauti sellaisenaan tai vaikka salaatin joukossa.